Sosyal Medya

Güncel

Suriye savaşında ‘kimliği belirsiz’ saldırılar üzerinden mesajlar veriliyor

Suriye savaşında ‘kimliği belirsiz’ saldırılar üzerinden mesajlar veriliyor. Faili meçhul sortiler, elini güçlendirmek isteyen aktörlerin yeni taktiği olarak görülüyor. Türk askerine yönelik hava saldırısının arkasında ise İran’ın olduğu iddia ediliyor.



BaÅŸladığı günden bu yana uluslararası güçlerin sahadaki unsurlara açık desteÄŸi nedeniyle ‘vekalet savaşı’ olarak adlandırılan Suriye’de yeni bir evreye girildi. Bölgede atılan her adım ayrı bir mesaj niteliÄŸi taşıyor ancak savaşın paydaÅŸları son dönemde düzenlenen kritik saldırıları üstlenmekten kaçınıyor. Dünyayı yakından ilgilendiren birçok önemli olay esrarengiz kalıyor.
 
ÜÇ OLAYDA SIR PERDESİ
Yakın zamanda yaÅŸanan ‘faili meçhul’ olaylardan biri Ä°dlib vilayetinde Esad rejiminin kontrolündeki Nubul ve Zehra beldelerine pazar günü gece saatlerinde düzenlenen füze saldırısıydı. Rejime yakın medya organları, muhaliflerin kuÅŸatması altındaki bölgeye yönelik saldırıyı koalisyona baÄŸlı uçakların düzenlediÄŸini öne sürdü. Muhaliflere yakın kaynaklarsa Ä°dlib’e saldırı düzenleyen Suriye ordusu ve müttefiklerinin Nubul  ve Zehra’yı yanlışlıkla vurduÄŸunu açıkladı. Eylül ayında ise ilan edilen ateÅŸkes kapsamında Halep’e insani yardım taşıyan BM konvoyuna hava saldırısı düzenlendi, ABD Rusya’yı sorumlu tuttu. Rusya ve Suriye cephesi ise saldırının yerden yapıldığını öne sürdü. BM uzmanları tarafından yapılan analizde saldırının havadan yapıldığı belirlendi. Esad rejimine baÄŸlı uçakların gece uçuÅŸ yapamaması nedeniyle saldırının Rus uçakları tarafından düzenlendiÄŸi tahmin ediliyor. Bu saldırıdan birkaç gün önce ABD, Suriye’nin Deyrizor bölgesindeki rejim güçlerini ‘yanlışlıkla’ vurmuÅŸ, sonra özür dilemiÅŸti.
 
Rus uçağının angajman kuralları gereÄŸi düşürülmesinin yıldönümünde, 24 Kasım gecesi El Bab’daki Türk Özel Kuvvetler BirliÄŸi’nin hava bombardımanıyla vurulmasının ardından TSK’nın “Rejime ait uçaklar” deÄŸerlendirmesi dışında resmi bir açıklama yapılmadı. Rusya saldırıyla ilgisi olmadığını önce askeri yetkilileri aracılığıyla, daha sonra da Devlet BaÅŸkanı Vilademir Putin’in CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’la yaptığı telefon görüşmesinde açıkladı. Daha önce Türkiye’yi defalarca tehdit eden Esad rejimi de saldırıyı resmi olarak üstlenmedi. Tüm bu tablo önceki gün ve dün sabah Halep’in kuzey batısındaki Nubbul ve Zehra kasabalarının ‘kimliÄŸi belirsiz’ uçaklar tarafından vurulmasıyla dikkat çekici bir hal aldı. Ä°ran’ın etkisinde ve Åžii nüfusun yoÄŸun olduÄŸu Nubbul ve Zehra kasabalarına ‘kimliÄŸi belirsiz uçaklar’ 6 sorti yaptı. Arap basını ilk olarak Nubbul ve Zehra’nın Rus uçakları tarafından ‘yanlışlıkla’ vurulduÄŸunu yazdı. Ancak dünkü haberlerde Türk Hava Kuvvetleri’nin vurduÄŸu iddia ediliyordu.
 
Karar’ın bölge kaynaklarından aldığı bilgilere göre Türkiye’ye yönelik El Bab saldırısının arkasında ne Rusya ne de Esad var. Rejimin kontrolündeki bölgelerde neredeyse tam hakimiyet kuran Ä°ran'ın, Rus uçağının vurulmasının yıldönümünde rejimin saldırısı görüntüsü vererek Türk askerlerini hedef aldığı öne sürüldü. Bölge kaynakları, saldırıdan bir gün sonra üstelik sabah erken saatlerde DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ile MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan’ın Tahran’a gitmesinin de bu durumun göstergesi olduÄŸu görüşünde. Bu sürpriz ziyaretin “saldırının arkasında sizin olduÄŸunuzu biliyoruz” mesajı taşıdığı belirtiliyor. Bu görüşmeden sonra Ä°ran’ın etkili olduÄŸu Nubbul ve Zehra kasabalarının vurulmasının tek bir mesaj taşıdığını belirten bölge kaynakları “Uçaklar Rusya veya TSK’ya ait de olsa Ä°ran’a bir gözdağı verildiÄŸi anlaşılıyor. Ä°ran’ın yaptığı plan deÅŸifre oldu. Türkiye ve Rusya soÄŸukkanlı yaklaşımla Ä°ran’a kurduÄŸu senaryoyu bozdu” deÄŸerlendirmesi yaptı. Askeri kaynaklar ise Nubbul ve Zehra’nın TSK tarafından vurulduÄŸu iddiasıyla ilgili herhangi bir açıklama paylaÅŸmadı.
 
PUTÄ°N ‘BÄ°Z YAPMADIK’ DEDÄ°
BaÅŸbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan KurtulmuÅŸ, Rusya’nın Fırat Kalkanı Harekatı’nda TSK birliklerine El Bab operasyonu sırasında yapılan hava saldırısında kendi uçaklarının kullanılmadığını söylediÄŸini açıkladı. KurtulmuÅŸ, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Moskova, açıkça bu saldırıda bulunan hava araçlarının Rusya’ya ait olmadığını bizzat Sayın Putin vasıtasıyla teyit etmiÅŸtir. Bu saldıran hava aracının, uçak ya da Ä°HA, bunların tespiti ve o bölgedeki bütün hareketliliklerin hepsinin kayıtları var. Bunlarla ilgili teyit yapıldıktan sonra gerekli giriÅŸimlerde bulunulacaktır” dedi.
 
SURÄ°YE’DE KÄ°RALIK PÄ°LOTLAR VAR
Güvenlik uzmanları bölgede peÅŸ peÅŸe yaÅŸanan ‘hayalet saldırıları’ Karar’a deÄŸerlendirdi.
 
GÃœVENLÄ°K VE TERÖR UZMANI ABDULLAH AÄžAR:  “Suriye hava sahasının üzerinde 65 ülke artı Rusya ve Suriye rejiminin uçakları var. Birliklerimizi vuran uçakların Albatros modelinde olduÄŸunu biliyoruz. Radardan Halep’e indiÄŸini de gördük. O zaman ortada bir ÅŸey var, Suriye’nin ve Rusya’nın kabul etmediÄŸi ama Suriye uçaklarıyla yapılan bir ÅŸey. Bunun, Suriye rejiminin içerisindeki herhangi bir ÅŸekilde istismar edilmiÅŸ olması da bir ihtimal. Ayrıca Suriye Hava Kuvvetleri’nde pilot yetersizliÄŸinden dolayı Irak, Ä°ran ve Mısır’dan gelenler pilotlar ile kiralık pilotlar da var.”
 
GÃœVENLÄ°K POLÄ°TÄ°KALARI UZMANI METE YARAR: “Uçaklar görsel olarak görmenin dışında, bir de radarda tanımlanabilir. Ãœzerindeki sistemi açık olduÄŸunda uçağın hangi ülkeye ait olduÄŸunu görebilme imkanına sahibiz. EÄŸer bu sistem kapanırsa kimliÄŸi tanımlanamayan uçak olarak görülür. NATO ve koalisyon uçaklarının sistemleri açıktır. DiÄŸer uçaklar ise tanımlanamayan uçak gibi görünür. Uçak tanımlanamasa bile kalktığı alan ve indiÄŸi alan radarda görünür. Sadece uçağın tipini bileme

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.